Harmadik körbetekintés az európai artfilmek világában

Elindult a Scope100 2016/2017-es évadja

2016. november 5.

A zártkörű online filmfesztivál százfős zsűrije idén hét film közül választja ki a legjobbat. A családi és társadalmi drámák mellett idén groteszk vígjáték, thriller, film noir és filozófikus passiójáték is a terítéken.

A 2014-ben indult Scope-program egy, az Európai Unió által támogatott kísérleti közösségfejlesztő projekt. A magyarhangya közösségi filmforgalmazó az első évben megrendezett Scope50 keretében ingyenes, zártkörű online filmfesztivált szervezett a hazánkban nem forgalmazott kortárs európai filmes termés krémjéből ötven filmőrültnek. A győztes Magam ura című norvég dramedy lett egy önmagát kereső családapa hétvégi kiruccanásáról. 2015-ben a Scope100-al emelük a tétet: ez alkalommal már 100 filmfanatikus értékelt 10 különleges alkotást a filmeket elemző és a forgalmazás műhelytitkait bemutató szakmai workshopokon. A nyertes, a Madárkák című izlandi dráma egy tinédzser srác felnőtté és férfivá válásának kálváriáját mesélte el.

A Scope100 idén folytatódik, ez alkalommal már kilenc európai országban. Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Litvánia, Norvégia, Portugália és Svédország vetítik a saját válogatottjukat hazai közönségüknek.

Az évad felhozatala 2 cannes-i, 3 locarnói, 1 tribecai és egy san sebastiani versenyfilmből áll, köztük az Arany Leopárd-díj nyertesével. A családi és társadalmi drámák mellett idén van groteszk vígjáték, thriller, film noir és filozófikus passiójáték is.

A Scope100 hazai közönsége 2016. november 4-től december 20-ig összesen hét, Magyarországon a közönség számára elérhetetlen filmet néz, értékel és vitat meg. A legjobbat közösen választja majd ki és mutatja be a nagyközönségnek 2017 tavaszán. Mivel az első két etapban erős és lelkes Scope-közönség kovácsolódott össze, az idei fesztivál résztvevői köre elsődlegesen a meglévő nézőbázisból állt össze. Az online megtekintés mellett ismét lesznek offline alkalmak is, melyek során a zsűri tagjainak lehetősége lesz filmesztéták és forgalmazási szakmberek véleményét is meghallgatni és eszmecserét folytatni az egyes filmkről.

A Scope100 idei programjának filmelőzetesei:

L’économie du couple (After Love), 2016, francia-belga filmdráma, rendezte: Joachim Lafosse

La prunelle de mes yeux (The Apple of my Eyes), 2016, francia dráma, rendezte: Axelle Ropert 

Bezbog (Godless), 2016, bolgár filmdráma, rendezte: Ralitza Petrova

Ema (Mother), 2016, észt filmdráma, rendezte: Kadri Kõusaar

O Ornitologó (The Ornithologist), 2016, portugál filmdráma, rendezte: João Pedro Rodrigues

Orphenile (Orphan), 2016, francia filmdráma, rendezte: Arnaud des Pallières

Pericle il nero (Pericle), 2016, olasz bűnügyi dráma, rendezte: Stefano Mordini

A Scope100 program támogatója a Francia Intézet.