KÖLCSÖNZÉS

Mapplethorpe: Look at the Pictures

Próféta vagy maga a sátán?

IMDb logo

7.3/10 (904)

metacritic logo

75/100

Mapplethorpe: Look at the Pictures poszter
  • rendező Fenton Bailey, Randy Barbato

  • író N/A

  • szereplők Brooke Shields, Debbie Harry, Dennis Barrie, Fran Lebowitz, George Stack, Harry Mapplethorpe, Jonathan Becker, Nancy Rooney, Paul Martineau, Peter Berlin, Robert Mapplethorpe, Tom Baril

Az első meghatározó, portréfilm az ellentmondásos amerikai fotóművészről, Robert Mapplethorpe-ról 1989-es halála óta. Képeinél már csak élete volt megbotránkoztatóbb. A fotózás és a szexualitás mágiájának megszállottjaként mindkettőt kielégíthetetlen kíváncsisággal tanulmányozta. Családjának, barátainak és szeretőinek intim vallomásai mellett Mapplethorpe kendőzetlen őszintesége is elénk tárul az újonnan felfedezett, korábban nem bemutatott interjúkon keresztül, amelyek most e filmben hallhatóak először. A film kivételes portré egy művészről, aki merész látásmódjával képzőművészetté változtatta a kortárs fotográfiát, elindítva ezzel egy a még mai napig tartó kulturális háborút.

Az eredmény egy különlegesen egyedi monográfia arról az emberről, akinek köszönhetően a fotóművészet megbecsült, gyűjthető művészeti ággá vált a kortárs művészeti piacon. Utolsó kiállítása, a The Perfect Moment kulturális háborút robbantott ki. Halála óta többszáz millió dollárt érő alapítványa sokmillió dolláros támogatást adott a Guggenheim és a Getty Múzeumoknak, hogy fotóművészeti gyűjteményeket vásároljanak meg és gondozzanak.

Remek Mapplethorpe-gyorstalpaló, ami akár még meghökkentő is lehet azok számára, akik még sosem látták a művész szexuálisan explicit képeit, emellett kompakt, kerek munka.

Bujdosó Bori VS.

Nézzék meg a képeket!