Szcientológia, avagy a hit börtöne

Alex Gibney dokumentumfilmje nyolc kiugrott tag portréján keresztül mutatja meg az egyház külső szemnek láthatatlan működését.

IMDb logo

8.1/10 (24,629)

metacritic logo

80/100

Szcientológia, avagy a hit börtöne poszter
  • rendező Alex Gibney

  • író Alex Gibney, Lawrence Wright, Lawrence Wright (book)

  • szereplők Alex Gibney, David Miscavige, Jason Beghe, John Travolta, Paul Haggis, Spanky Taylor

Az Oscar-díjas rendező Alex Gibney legújabb dokumentumfilmje a hatvan éve alapított Szcientológia Egyházról szól. A film a Pulitzer-díjas Lawrence Wright könyve alapján készült, és nyolc kiugrott tag portréján keresztül mutatja meg a szekta külső szemnek láthatatlan működését. A sokkoló vallomásokból kiderül, mennyire manipulatív a több országban hivatalos vallásként elfogadott Szcientológia világa, és hogy mi mindenre képes a szekta nevében ma is a jelenlegi vezető. Megtudhatjuk, hogyan lett az L. Ron Hubbard által kitalált eszmerendszer elképesztően népszerű Hollywoodban, és hogyan váltak olyan elismert és befolyásos filmesek híveivé, mint John Travolta és Tom Cruise, valamint a háromszoros Oscar-díjas Ütközések rendezője, Paul Haggis. Az Esquire magazin által csak “korunk legfontosabb dokumentumfilmeseként” emlegetett Gibney három Emmy-díjat elnyert filmje provokatív mese az egóról, a kizsákmányolásról és a hatalomvágyról.

Szcientológia, avagy a hit börtöne címmel izgalmas és szokatlan dokumentumfilm készült, melyben nagyrészt kilépett szcientológusok vallanak arról, milyen volt az életük az egyház kötelékében. Izgalmasabb, mint egy jó krimi.

Tóth Csaba nlcafe.hu