KÖLCSÖNZÉS

A kígyó ölelése

Legjobb idegen nyelvű film Oscar-díj jelölés, 2016

IMDb logo

7.9/10 (14125)

metacritic logo

81/100

A kígyó ölelése poszter
  • rendező Ciro Guerra

  • író Ciro Guerra, Jacques Toulemonde Vidal, Richard Evans Schultes, Richard Evans Schultes (based on the diary by), Theodor Koch-Grünberg, Theodor Koch-Grunberg, Theodor Koch-Grunberg (based on the diary by)

  • szereplők Antonio Bolivar, Brionne Davis, Jan Bijvoet, Nilbio Torres, Yauenkü Migue

Karamakate, a nagyhatalmú amazóniai sámán, törzsének utolsó képviselője a világtól elvonultan, a dzsungel mélyén él. A magány évtizedei chullachaqui-vá változtatták, olyan emberré, aki emlékek és érzelmek nélküli üres kéregként létezik. Életét azonban felrázza egy amerikai etnobotanikus érkezése, aki a Yakrunát, a szent varázsnövényt keresi, amely megtanít álmodni. Együtt indulnak Amazónia szívébe, és utazásuk során a múlt, a jelen és a jövő egybeolvad, Karamakate pedig lassan visszanyeri elveszett emlékeit.

A történet a sámán és a két megszállott fehér ember road movie-ján túl a kolumbiai rendező kezében az őstermészet és a globalizáció örökös küzdelméről szóló gigantikus parabolává nemesül. A film egy őslakos szemével láttatja a gyarmatosítás groteszkségét, a hittérítés bornírtságát, és egy valódi ayahuasca-szeánsz után nekünk szegezi a kérdést: vajon elég bölcsek vagyunk ahhoz, hogy örökségünket ne játsszuk ki mohó anyagi érdekeknek?

...a nyugati tudományos birtoklásvágy és az amazóniai törzsi elvek, az ősöktől örökölt tanítások és a tudományos feljegyzések kérdezz-felelekje elevenedik meg a lehengerlő képeken...

Árva Márton Prizma folyóirat