KÖLCSÖNZÉS

No

Mert nem mondhatsz mindenre igent

IMDb logo

7.4/10 (20186)

metacritic logo

81/100

No poszter
  • rendező Pablo Larraín

  • író Antonio Skármeta, Antonio Skármeta (play), Pedro Peirano, Pedro Peirano (screenplay)

  • szereplők Alfredo Castro, Gael García Bernal, Luis Gnecco, Néstor Cantillana

1988 Chile. Az országot egy 15 éve berendezkedett diktátor tartja a markában. Emberei ott vannak mindenhol, ahol döntés születik, a kormányzó rezsim uralja a hatalmi ágak intézményeit és az összes médiát. Új alkotmányt fogadtak el, amellyel bebetonozták saját hatalmukat. Politizálni veszélyes, az ellenzéket üldözik, figyelik, lehallgatják. Az országból menekülnek a fiatalok. Nemzetközi nyomásra népszavazást írnak ki, és az országos választási bizottság naponta 15 percet engedélyez az ellenzék számára, hogy a közmédiában kampányoljon.

Mi legyen az ellenzék stratégiája? Hogyan lehet a szűk kereteket a leghatékonyabban kihasználni, miként mozgósítani a politikába belefásult elnyomott néptömegeket? A kampány kreatív igazgatójának a fiatal Renét (Gael Garcia Bernal) kérik fel, akinek az ezerhangú ellenzék szerteágazó üzenet kavalkádjából egy hatásos, mozgósító erejű, egyszerű, ám győztes üzenetet kell faragnia.

A film után lehet arról gondolkodni, hogy milyen fontos, hogy felébredjen és éljen legalább a maga minimális eszközeivel az egyszeri állampolgár is, vagy hogy sosem szabad végleg elhinni, hogy az akármilyen rossz rendszer örökérvényű és megváltoztathatatlan.

Kovács Bálint Origo Filmklub