Citizenfour

Laura Poitras Oscar-díjas dokumentumfilmje Edward Snowden főszereplésével

IMDb logo

8.1/10 (33,642)

metacritic logo

88/100

Citizenfour poszter
  • rendező Laura Poitras

  • író N/A

  • szereplők Edward Snowden, Ewen MacAskill, Glenn Greenwald, Jacob Appelbaum, William Binney

2013 januárjában az ismert dokumentumfilmes, Laura Poitras már két éve dolgozott egy megfigyelésről szóló filmen, amikor kódolt e-mail üzeneteket kapott a Citizenfour álnév alatt író Edward Snowdentől. Amikor Snowden felfedte, hogy valójában magas rangú adatelemző, aki hajlandó kiteregetni az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) nagyszabású lehallgatási tevékenységét, Poitrasnak sikerült meggyőznie arról, hogy dokumentumfilmet készíthessen róla.

A Citizenfourban elkísérhetjük Poitrast és Glenn Greenwald újságírót Hongkongba, és végigkövethetjük, ahogyan Snowden átadja nekik a magánszféra válogatás nélküli, illegális megsértését bizonyító titkosított anyagokat. Poitras filmje zsigerileg érezteti velünk az ellenőrizetlen kormányzati megfigyelés veszélyeit – megtekintése után másképp nézünk majd a telefonunkra, a leveleinkre, a bankkártyánkra, a böngészőnkre és a közösségi profilunkra is.

Tisztaságáért, az alkotók bátorságáért, a kivételes történelmi pillanat megragadásáért a Citizenfour határozottan megérdemelte az Oscart; nála jelentősebb film egyszerűen nem készülhet, és az alkotók személyesen is sokat áldoztak fel érte.

Havasmezői Gergely filmtekercs.hu