KÖLCSÖNZÉS

Mártírok

Fogalmad sincs, mi van a Bibliában

IMDb logo

7.0/10 (2651)

metacritic logo

73/100

Mártírok poszter
  • rendező Kirill Serebrennikov

  • író Kirill Serebrennikov, Marius von Mayenburg

  • szereplők Aleksandr Gorchilin, Aleksandra Revenko, Pyotr Skvortsov, Viktoriya Isakova, Yuliya Aug

A tizenéves Veniamin először csak nem akar részt venni az iskolai úszáson, majd egyre furcsábban kezd viselkedni. Anyja azt gyanítja, drogozik, pedig egészen másról van szó: a fiú vallási fanatikussá vált. Hamarosan teljesen felbolygatja anyja, osztálytársai és az egész középiskola életét. Állandóan a Bibliából idéz és annak tanításait fegyverként fordítja mindenki ellen. Egyedül Elena, a biológiatanár veszi fel a kesztyűt.

Marius von Mayenburg Mártír című drámájából a neves orosz színházi rendező, Kirill Szerebrennyikov rendezett nagy hatású filmet. A rendező Az áldozatkaszkadőr című 2006-os filmjét számos fesztiválon díjazták, Izmena (Betrayal) című drámáját 2012-ben Arany Oroszlánra jelölték a Velencei Filmfesztiválon. A tanítvány Cannes-ban François Chalais díjat kapott.

...mintha azt az anekdotát bontaná ki, amelyik a két békáról szól: az egyiket forró vízbe dobják, és azonnal kiugrik, a másikat azonban hideg vízbe teszik, és szép lassan kezdik felforralni alatta a vizet, a békuci pedig mit sem sejtve csücsül a vízben, míg meg nem fő. Történetünkben mindenki a második békára hasonlít, fel sem tűnik nekik, hogy ami történik, az korántsem normális, a néző meg tehetetlenül hápog, hogy ez mégis hogy a fenébe nem tűnik fel senkinek – pedig nem tűnik fel a tömegeknek most sem, csak amikor már megtörtént pár tragédia, hogy szép türelmesen kineveltünk magunknak, magunk fölé egy üzembiztos elmebeteget. Épp ezért fontos ez a mozi, mert éppen a kornak tart tükröt, amiben élünk.

Bodnár Judit Lola 24.hu