Toldi mozi
a new model for a community based independent film distribution 2.0 fresh, funky, fandependent
Bajcsy-Zsilinszky út 36-38., Budapest, 1054 Hungary ,

SZCIENTOLÓGIA, AVAGY A HIT BÖRTÖNE // THE MASTER // DÍSZBEMUTATÓ EXTRA

Nov 17, 2015 @ 6:30 pm  —  Nov 17, 2015 @ 11:00pm

“man is a spiritual being…that was pulled down to the material, the fleshly interests, to an interplay in life that was, in fact too great for him to confront.” L. Ron Hubbard

SZCIENTOLÓGIA AVAGY A HIT BÖRTÖNE / THE MASTER
DÍSZBEMUTATÓ EXTRA

Egészestés utazás L Ron Hubbard koponyája körül.

Belépő: 2000 HUF

Program:
18:30 Szcientológia avagy a hit börtöne (magyar felirattal)
20:30 Tóta W Árpád újságíró beszélget Bonyai Péterrel, a Szcientológus voltam című könyv és az ‘objektíven a szcientológiáról’ blog szerzőjével
21:15 The Master (magyar felirattal)

Ha kíváncsi vagy, mi is a szcientológia, most egy különleges esemény, egy monstre 5 órás, intenzív filmes “tanfolyam” keretében mindent megtudhatsz, amit eddig nem volt kitől megkérdezni. Itt a lehetőség, hogy átfogó és árnyalt képet kapjunk a Szcientológia Egyházról.

Alex Gibney nagy vihart kavart dokumentumfilmjének hazai bemutatóján a magyarhangya levetíti Paul Thomas Anderson azon remekművét is, amely L. Ron Hubbard vallásalapító szellemét idézi meg Philip Seymour Hoffman egyik utolsó, ikonikus alakításában. A két film a szekta két különböző aspektusát mutatja meg. Míg Alex Gibney dokumentumfilmje egy tucat kiugrott, vezető szcientológus visszaemlékezéseiből, mozaikszerűen rakja össze a Szcientológia Egyház történetét eddig nem látható eredeti felvételek segítségével, Paul Thomas Anderson filmje a háború utáni Amerika bizonytalan viszonyait festi meg, amelyben könnyen gyökeret verhettek világmegváltó új ideológiák. A The Master című film 3 éve majdnem észrevétlen maradt a hazai mozikban, most Alex Gibney és Lawrence Wright „lábjegyzeteivel” minden részlet új értelmezést nyer és a végső helyére kerül.

A két vetítés közötti szünetben Tóta W Árpád újságíró beszélget Bonyai Péterrel, a Szcientológus voltam című könyv és az ‘objektíven a szcientológiáról’ blog szerzőjével

2015. november 17. (kedd) 18.30 Toldi mozi

Az eseményre a belépő 2.000 forint, a jegy mindkét filmre és a beszélgetésre is érvényes.

__________________________________________________

SZCIENTOLÓGIA, AVAGY A HIT BÖRTÖNE

Az Oscar-díjas rendező Alex Gibney legújabb dokumentumfilmje a hatvan éve alapított Szcientológia Egyházról szól. A film a Pulitzer-díjas Lawrence Wright könyve alapján készült, és nyolc kiugrott tag portréján keresztül mutatja meg a szekta külső szemnek láthatatlan működését. A sokkoló vallomásokból kiderül, mennyire manipulatív a több országban hivatalos vallásként elfogadott Szcientológia világa, és hogy mi mindenre képes a szekta nevében ma is a jelenlegi vezető. Megtudhatjuk, hogyan lett az L. Ron Hubbard által kitalált eszmerendszer elképesztően népszerű Hollywoodban, és hogyan váltak olyan elismert és befolyásos filmesek híveivé, mint John Travolta és Tom Cruise, valamint a háromszoros Oscar-díjas Ütközések rendezője, Paul Haggis. Az Esquire magazin által csak “korunk legfontosabb dokumentumfilmeseként” emlegetett Gibney három Emmy-díjat elnyert filmje provokatív mese az egóról, a kizsákmányolásról és a hatalomvágyról.

Alex Gibney rendszeresen izgalmas és kényes témákat jár körbe, mint például az Enron cég csődje (Enron: The Smartest Guys in the Room, 2005), az amerikai katonák által elkövetett kínzások (az Oscar-díjas Taxi to the Dark Side, 2007), Ken Kesey portréja (Magic Trip, 2011), a katolikus egyház pedofil-botránya (Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God, 2012), a Wikileaks-sztori (Előttünk nincsenek titkok: A Wikileaks története, 2013), Lance Armstrong bukása (The Armstrong Lie, 2013), Fela Kuti élete (Finding Fela!, 2014), és az Apple alapítójának története (Steve Jobs: The Man in the Machine, 2015).

színes, amerikai dokumentumfilm
eredeti cím: Going Clear: Scientology and the Prison of Belief
Rendező: Alex Gibney
Hossz: 119 perc
Gyártási év: 2015
Korhatár besorolás: 16
Mozibemutató: 2015. november 19.
Forgalmazó: magyarhangya

—————————————————————————————-

THE MASTER

Az író-rendező Paul Thomas Anderson (Boogie Nights, Magnólia, Vérző olaj) ezúttal a második világháború utáni Amerikáról készített felkavaró portrét. A film története az ex-tengerészgyalogos Freddie-t (Joaquin Phoenix) követi nyomon, aki leszerelését követően az alkoholhoz fordul, és sehogy sem találja a helyét. Az élete azonban gyökeres fordulatot vesz, miután megismerkedik egy elhivatott és karizmatikus szellemi vezetővel, Lancaster Doddal (Philip Seymour Hoffman), aki egyre több követőt szervez maga köré.

Rendező: Paul Thomas Anderson
Szereplők: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Philip Seymour Hoffman, Laura Dern, Kevin J. O’Connor

Event Venue

  • Venue
    Toldi mozia new model for a community based independent film distribution 2.0 fresh, funky, fandependent
  • About
    a new model for a community based independent film distribution 2.0 fresh, funky, fandependent
  • Follow On

Event Details