Néprajzi Múzeum
a new model for a community based independent film distribution 2.0 fresh, funky, fandependent
Kossuth Lajos tér 12., Budapest, 1055 Hungary ,

Modern mesterek – különleges látószögek | VIVIAN MAIER NYOMÁBAN

Apr 27, 2016 @ 6:00 pm

A Magyarhangya és a Néprajzi Múzeum tavaszi filmklubja nemcsak bemutatja, hanem szakmai kérdések és felvetések közé állítja a filmeket, amely az alkotók, a szereplők és az intézmények miatt is izgalmas vállalkozás. Wim Wenders, Juliano Salgado, Vivian Maier, Ciro Guerra és a bécsi Kunsthistorisches Museum sorozatba rendezése a természet, a kultúra, a város és a modernitás változatos mintázatát adja.

A vetítéssorozat második filmje:
2016. április 27. szerda – VIVIAN MAIER NYOMÁBAN (12)
John Maloof, Charlie Siskel, 2013

Házigazda: Szabó Magdolna etnográfus, a Néprajzi Múzeum muzeológusa, a Magyar Fotótörténeti Társaság egyik alapítója; a beszélgetés vendége: Fisli Éva történész, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár muzeológusa.

A vetítések 18 órakor kezdődnek. A filmvetítéseket moderált szakmai beszélgetések követik témafelvetéssel, kérdésekkel és vitával.

Jegyár: 1400 Ft, amellyel 17 órától megtekinthetőek a Néprajzi Múzeum aktuális kiállításai. A sorozatra kedvezményes bérlet váltható, amelynek ára 4000 Ft.

A sorozat filmjei:
2016. április 13. A Föld sója
2016. április 27. Vivian Maier nyomában
2016. május 11. A nagy múzeum
2016. május 25. A kígyó ölelése

A Modern mesterek – különleges látószögek filmklub helyszíne:
Néprajzi Múzeum 213. terem
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.

Kapcsolat:
facebook.com/neprajzimuzeum | www.neprajz.hu
facebook.com/magyarhangya | magyarhangya.hu

_________________________________________________

VIVIAN MAYER NYOMÁBAN
színes, fekete-fehér, feliratos, amerikai dokufilm, 83 perc
rendező: Charlie Siskel

Élt egyszer Amerikában egy dada, aki a XX. század egyik legnagyobb fotósa volt, ám ezt nem gyanította magáról. Vivian Maier úgy halt meg, hogy hátrahagyott többezernyi remekművéből soha egy sem került nyomtatásba.
Egy nap egy John Maloof nevű fiatal történész Chicago régi épületeinek történetét kutatva egy bolhapiaci aukción megvett egy doboznyi negatívot, és ez a nap nemcsak megváltoztatta életét, de csakhamar milliomossá is tette.
A Vivian Maier nyomában című film e két mesét bontja ki: a szegénységben és elhagyatottságban meghalt magányos dada történetét, aki alkalmi munkái mellett egész életében fotózott, mintegy végigdokumentálva a XX. század második felét. Úgy használta a fényképezőgépet, mint Van Gogh az ecsetet: anélkül ontotta magából a remekműveket, hogy arra a világ kíváncsi lett volna. A Vivian Maier nyomában azonban a felfedezés örömének dokumentuma is, John Maloof szerencséjének és inspiráló erőfeszítéseinek története, aki az általa felfedezett művészt és annak életművét megismertette a világgal.

Forgalmazza: magyarhangya

Event Venue

  • Venue
    Néprajzi Múzeuma new model for a community based independent film distribution 2.0 fresh, funky, fandependent
  • About
    a new model for a community based independent film distribution 2.0 fresh, funky, fandependent
  • Location
    Budapest, Kossuth Lajos tér 12, 1055 Hungary
  • Follow On

Event Details