Miskolc
a new model for a community based independent film distribution 2.0 fresh, funky, fandependent
,

Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Sep 8, 2017 @ 5:00 pm  —  Sep 17, 2017 @ 9:00pm

14.
Az elmúlt évek alatt a Jameson CineFest Magyarország vezető filmfesztiváljává, a fiatal film egyik legjelentősebb közép-európai fórumává nőtte ki magát. Tavalyelőtt vendégünk volt a csodálatos Claudia Cardinale, tavaly a nem kevésbé lenyűgöző Juliette Binoche látogatott el hozzánk. Idén Jiří Menzel Oscar-díjas cseh rendező és a Sörgyári capriccio legendás női főszereplője lesznek a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díszvendégei.
Beszédes az is, hogy ez az egyetlen hazai filmfesztivál, ahol a nemzetközi zsűri mellett a FIPRESCI, azaz a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége díjazza a munkákat, és nemzetközi ökumenikus zsűri is dolgozik szeptember közepén Miskolcon.
A nagyjátékfilmes mezőnyben magyar premiereket láthattok itt: erős az amerikai függetlenfilm-vonal (idén is több Sundance-sláger lesz versenyben), és a legjobb és legmerészebb európai rendezők is képviseltetik magukat Miskolcon, de most vettük a bátorságot, hogy a világ számos más pontjáról is hozzunk remekműveket. Cannes, Velence, Berlin, Locarno és Karlovy Vary legjobbjait, illetve a nagy felfedezéseinket gyűjtöttük Nektek össze egy csokorba. Nagyvásznon, tökéletes képminőségben, és – bármilyen hihetetlen – továbbra is ingyen láthatjátok a legújabb filmeket. Mert a CineFest kulturális misszió.
A versenyfilmek mellett számos kísérőprogram várja a közönséget – közülük jónéhány “klasszikus”, sok éve megrendezett, népszerű JCF-rendezvény. A nyolcadik születésnapját ünnepli a Szabó István védnökségével zajló CineClassics filmtörténeti programsorozat, amely idén Radványi Gézáráról emlékezik meg. A tizedes meg a többiek aranyköpéseit százezrek idézik, a felújított filmet most nagyvásznon láthatja a közönség, a 10 éve elhunyt Darvas Ivánra is emlékezve.
Visszatér a tavaly indított programunk, a Midnight Screenings, amelyben éjszakai csemegéket kínálunk: klasszikus és kortárs horrorokat, megdöbbentő thrillereket mutatunk be, mely pazar levezetésként szolgálhatnak a komolyabb hangvételű versenyművek után. Ha pedig a hagyományteremtés a cél, akkor megtartottuk a MusicDocs-ot is: a Beatles páratlan karrierjét éppúgy felidézi a fesztivál (Ron Howard rendezésében), mint Whitney Houstont és a Placebo nem mindennapi oroszországi turnéját. A fesztivál műfajokat bemutató szekciója, a CineGenre fókuszában – a western és a horror után – idén a modern musicalek állnak.
Hatodik alkalommal rendezzük meg a tavaly is nagy sikert aratott Miskolci Nemzetközi Filmvásárt, ezenkívül filmszakmai fórum várja a hazai alkotókat és producereket. Továbbá kerekasztal-beszélgetések, animációs, kisjátékfilmes és dokumentumfilmes programok és hétvégén jobbnál jobb koncertek várják a Miskolcra látogatókat. Páratlan filmélmények és koncertek, bulik, ráadásul ingyen, egy jó whiskey társaságában: a Jameson CineFest ellenállhatatlanul vonzó.

Event Venue

  • Venue
    Miskolca new model for a community based independent film distribution 2.0 fresh, funky, fandependent
  • About
    a new model for a community based independent film distribution 2.0 fresh, funky, fandependent
  • Follow On

Event Details