Bánkitó Fesztivál
a new model for a community based independent film distribution 2.0 fresh, funky, fandependent
Tóparti sétány 1., Bánk, 2653 Hungary ,

ABC MOZI // PLACCC@BÁNKITÓ // magyarhangya

Jul 16, 2015 @ 3:00 pm  —  Jul 18, 2015 @ 9:00pm

A PLACCC idén is mozitérré varázsolja az egykori bánki ABC-épületet, ahol szörpöt szürcsölgetve, hihetetlen életfordulatokkal és kalandokkal teli művészi pályákat bemutató dokumentumfilm-vetítéseken hűsölhetnek a fesztiválozók. Ezúttal a közösségi alapú filmforgalmazási modellt hazánkban meghonosító magyarhangya csapatával közös szervezésben egy világhírű kortárs kínai képzőművész és a huszadik század két különleges fotódokumentátorának története elevenedik meg a vásznon.

ABC MOZI
Helyszín: ABC (Petőfi út 23.)
Időpont: 2015. július 16-18. 15:00-20:30

MOZIMŰSOR

>> 15:00 >> Charlie Siskel – John Maloof: VIVIAN MAIER NYOMÁBAN (83 min)
100 000 negatív, egy Rolleiflex fényképezőgép, több száz new yorki és chicagoi utcai pillanat
>> 17:00 >> Wim Wenders – Juliano Salgado: A FÖLD SÓJA (110 min)
grandiózus tájképek és háborúk, bolygónk Genezise egy brazil fotós lencséjén keresztül
>> 19:00 >> Alison Klayman: NEVER SORRY (91min)
a lázadó twitterező és elszánt emberjogvédő Ai Weiwei Kínája

A magyarhangya Európában elsőként fogalmazta meg törekvéseit a közösség alapú filmforgalmazás kidolgozására. Egy független, fenntartható modellel helyezték új alapokra a kultúra terjesztését és a Magyarországon nem elérhető filmek bemutatását. Alulról szerveződve, mozgalomként szólítják meg a fiatal generációt országszerte, aktív szereplőként bevonva közönségüket az igényes, tartalmas kulturális vérkeringésbe. 2010 óta immár harminc különleges filmélménnyel ajándékozták meg a legaktuálisabb nemzetközi irányokat követni kívánó mozinézőket.
https://www.magyarhangya.hu
https://www.facebook.com/magyarhangya

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
>> Charlie Siskel – John Maloof: VIVIAN MAIER NYOMÁBAN (83 min)
Vivian Maier neve csupán pár éve került a köztudatba, mégis kételyek nélkül mondhatjuk, hogy a huszadik század egyik kiemelkedő alkotója. Fotográfiáit soha, senkinek nem mutatta meg. Úgy használta a fényképezőgépet, mint Van Gogh az ecsetet: anélkül ontotta magából a remekműveket, hogy arra a világ kíváncsi lett volna. Negatívjait egy véletlen folytán fedezte fel John Maloof amerikai történész 2007-ben egy bolhapiacon. Azóta az alkotó különleges története és fotói szinte az egész világot bejárták. A dadaként dolgozó francia és osztrák-magyar származású Vivian Maier Rolleiflex fényképezőgépe mögé bújva New York és Chicago utcáit róva örökítette meg az urbánus Amerika legérdekesebb pillanatait az ötvenes évektől kezdve egészen a kilencvenes évek végéig. A több mint 100.000 negatívot tartalmazó életmű az ún. utcai fotográfia műfajának értékes elemévé vált.
„Szörny vagy angyal? Rejtőzködő vagy exhibicionista? Makulátlan vagy perverz? Zseni vagy pszichopata? A Vivian Maier nyomában című dokumentumfilm szerencsére az utolsó kockáig nyitva hagyja ezeket a kérdéseket.”_Valaczkay Gabriella_Revizor Online
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
>> Wim Wenders – Juliano Salgado: A FÖLD SÓJA (110 min)
Az elmúlt negyven évben korunk egyik legkiválóbb fotósa, Sebastião Salgado kontinensről kontinensre utazva dokumentálta a folyton változó emberiség nagy pillanatait. Tanúja volt közelmúltunk fontos történelmi eseményeinek: nemzetközi konfliktusoknak, éhínségeknek, népvándorlásoknak. A világhírű brazil fotóművészről készült portréfilm a 2004 és 2011 között készült monumentális Genezis-sorozat képein keresztül az érintetlen vidékek, a vad növény- és állatvilág, a grandiózus tájképek felfedezésével tiszteleg bolygónk szépsége előtt.
Az UNICEF jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedő Sebastião Salgado életútját és munkásságát kollégája, a többek között a Berlin felett az ég, A piszkos ügy és A millió dolláros hotel kultikus mozikat, valamint a Buena Vista Social Club együttesről szóló dokumentumfilmet is jegyző rendező-fotós Wim Wenders mutatja be. Rendezőtársa Sebastião fia, Juliano Salgado volt, aki apjával tartott utolsó utazásai során. A nagyhatású önvallomást Oscar-díjra jelölték a legjobb dokumentumfilm kategóriában, Cannes-ban pedig elnyerte az ökumenikus zsűri különdíját.
„A zörejekkel dramatizált fotók önálló életre kelnek, a szívszorító történetek beszippantanak: egy grandiózus emberiségköltemény bontakozik ki, ami hihetetlenül komplex élményt nyújt.”_Gyöngyösi Lilla_port.hu
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
>> Alison Klayman: NEVER SORRY (91min)
A film Ai Weiwei, az ismert kortárs kínai képzőművész mindennapjait követi nyomon. Ai Weiwei építész, szobrász, fényképész, konceptuális alkotó, emberjogi aktivista blogger és óriási twitterező. Nem fél kritizálni a kínai kormányt, szembeszáll a jogsérelmekkel és küzd a művészet eszközeivel az elnyomás ellen. Betekinthetünk a kulisszák mögé, hogyan születtek alkotásai, és hogy milyen nehézségekkel nézett szembe harcos magatartásáért. Őszinte és fontos film a függetlenségről, az egyén, illetve a közösség érdekeiről és a művészetről.
“Demokráciaféltők számára kötelező tananyag a kínai aktivistát bemutató doku, amely egyúttal felveti a kérdést, meddig terjed a művész kompetenciája.”_Hanula Zsolt Péter_port.hu

Event Venue

  • Venue
    Bánkitó Fesztivála new model for a community based independent film distribution 2.0 fresh, funky, fandependent
  • About
    a new model for a community based independent film distribution 2.0 fresh, funky, fandependent
  • Location
    Bánk, Tóparti stny. 1, 2653 Hungary
  • Follow On

Event Details