Mapplethorpe: Look at the Pictures

Próféta vagy maga a sátán?


7.6/10 (368)


Kritikák: 96% Nézők: 94%

76/100

Mapplethorpe: Look at the Pictures
  • rendező Fenton Bailey, Randy Barbato

  • író N/A

  • szereplők Brooke Shields, Debbie Harry, Dennis Barrie, Fran Lebowitz, Jonathan Becker, Paul Martineau, Peter Berlin, Robert Mapplethorpe, Tom Baril

Az első meghatározó, portréfilm az ellentmondásos amerikai fotóművészről, Robert Mapplethorpe-ról 1989-es halála óta. Képeinél már csak élete volt megbotránkoztatóbb. A fotózás és a szexualitás mágiájának megszállottjaként mindkettőt kielégíthetetlen kíváncsisággal tanulmányozta. Családjának, barátainak és szeretőinek intim vallomásai mellett Mapplethorpe kendőzetlen őszintesége is elénk tárul az újonnan felfedezett, korábban nem bemutatott interjúkon keresztül, amelyek most e filmben hallhatóak először. A film kivételes portré egy művészről, aki merész látásmódjával képzőművészetté változtatta a kortárs fotográfiát, elindítva ezzel egy a még mai napig tartó kulturális háborút.

Az eredmény egy különlegesen egyedi monográfia arról az emberről, akinek köszönhetően a fotóművészet megbecsült, gyűjthető művészeti ággá vált a kortárs művészeti piacon. Utolsó kiállítása, a The Perfect Moment kulturális háborút robbantott ki. Halála óta többszáz millió dollárt érő alapítványa sokmillió dolláros támogatást adott a Guggenheim és a Getty Múzeumoknak, hogy fotóművészeti gyűjteményeket vásároljanak meg és gondozzanak.

Remek Mapplethorpe-gyorstalpaló, ami akár még meghökkentő is lehet azok számára, akik még sosem látták a művész szexuálisan explicit képeit, emellett kompakt, kerek munka.

Bujdosó Bori VS.